Maketa projekta "Beograd na vodi" svečano je otkrivena danas nekoliko minuta posle podne na otvaranju renovirane zgrade "Geozavoda" u Karađorđevoj 48, a premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ovo nije samo maketa i najavio da će simbol tog projekta, Beogradska kula, biti završena do kraja 2016. godine.

beograd na vodi

Ova zgrada nije samo maketa, pogledajte okolinu, to izgleda kao muzejski eksponat. Izgled Karađorđeve ulice promenjen je ovom zgradom, a naš plan je da promenimo ovaj deo grada i lice Srbije koje treba da izgleda lepo i čisto kao ova zgrada - rekao je premijer.

Vučić je rekao i da će od ponedeljka i svi građani Srbije moći da vide kako izgleda renovinara zgrada Geozavoda i maketa "Beograda na vodi", kao i da vide planove Vlade Srbije.

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed el Abar zahvalio je Vladi Srbije na poverenju ukazanom njegovoj kompaniji i rekao da je zadovoljstvo i čast raditi u Srbiji.

Albar je rekao i da će cela investicija 3,1 milijardu evra, da će biti građena modernom tehnologijom, ali da će duh grada kakav je Beograd ostati sačuvan.

beograd na vodi1

Od 11 sati su se gosti okupljali u zgradi "Geozavoda", a velika je gužva bila i ispred ove građevine, dok je uoči svečanog otvaranja ispred Železničke stanice postavljen veliki reklamni pano, na kojem je prikazan "Beograd na vodi" - uz poruku "Slavimo Beograd".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu "Geozavoda" nekoliko minuta pre podneva.

On je s osmehom na licu posmatrao renoviranu zgradu, a zatim sa Sinišom Malim i Muhamedom el Abarom kročio u prostoriju u kojoj se nalazi maketa.

Čim je otkrivena, foto-reporteri su požurili da iz svih uglova ovekoveče maketu "Beograda na vodi".

Na samom ulazu goste su dočekivale elegantno obučene devojke s poslužavnicima u rukama na kojima su urme s bademima, ali i peškirići natopljeni vodom kako bi se gosti osvežili pre ulaska.

Siniša Mali: Svaki građanin će moći da se upozna s projektom

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da će gradska vlast nastojati da dovede investitore u glavni grad, ukazujući da je projekat Beograda na vodi istorijski i za celu Srbiju.

- Realizacija projekta Beograda na vodi je prioritet ove gradske vlasti. Radi se o uređenju oko 100 hektara zemlje u Savskom amfiteatru, radi se o projektu od 3,1 milijarde dolara, o izgradnji 1,8 i dva miliona kvadrata stambennog, poslovnog, komercijalnog, umetničkog i kulturnog sadržaja - rekao je Mali.

Podsetio je da će svaki građanin Beograda i Srbije moći u zgradi Beogradske zadruge da vidi maketu tog projekta i da se upozna sa detaljima izgradnje.

- Ovo je prvi vidljivi rezultat našeg zajedničkog rada sa 'Igl hils'-om iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i prvi korak na početku realizacije projekta Beogarda na vodi, koji očekujemo početkom naredne godine - rekao je Mali.

Nema prepreka za realizaciju "Beograda na vodi"

Arapski partner, kompanija "Igl hils", uložiće 3,1 milijardu dolara u projekat na desnoj obali Save, u Savskom amfiteatru, i kako je najavljivano, izgraditi oko dva miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Očekuje se da prvi radovi počnu u narednoj građevinskoj sezoni, odnosno u februaru ili martu 2015. godine, a prvo će biti izgrađeni kula od 210 metara i šoping-mol.

U prvoj fazi radova biće izgrađene i četiri posebne zgrade - dva hotela i dve stambene jedinice.

Prepreka za izgradnju kule više nema, jer je van snage stavljena Studija koja je ograničavala visinu objekata u prestonici, čime bi njen izgled uskoro mogao da bude značajno izmenjen.

Nosilac posla na projektu uređenja savskog priobalja, od Brankovog mosta do kompleksa Beogradskog sajma, u ime Vlade Srbije, biće Društvo sa ograničenom odgovornošću "Beograd na vodi", koje je juče osnovano.

Istovremeno se priprema urbanistička dokumentacija za početak radova, neophodna kako bi se na vreme izdale gradjevinske dozvole, a paralelno se radi i na raščišćavanju lokacije i rešavanju pravno imovinskih odnosa.

Rekonstrukcija Geozavoda u Karađorđevoj 48, prvi put posle 60 godina, počela je u martu ove godine, a u nju je arapski investitor uložio oko dva miliona evra.
Zgrada je delo Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, a pre nego što se u nju uselio Geološki institut, tu se nalazila Beogradska zadruga.