Aeromobil, kako su nazvali ovu mašinu, može da preleti skoro 700 kilometara s punim rezervoarom, a kad skupi krila, može da stane na obično parking-mesto

Najnovije leteće vozilo Aeromobil 3.0 predstavljeno je danas na Pionirskom festivalu, koji se održava u Beču. Pomenuta futuristička mašina, koja je deo eksperata iz Slovačke, ranije je već jednom letela, međutim sada je prvi put testirana u realnim uslovima.

Aeromobil, kako su nazvali ovu mašinu, može da preleti skoro 700 kilometara s punim rezervoarom, a kad skupi krila, može da stane na obično parking-mesto.- Aeromobil je leteći automobil koji može da iskoristi postojeću infrastrukturu za avione i automobile, a otvara vrata za putovanje od vrata do vrata - kažu u toj kompaniji.

Ova verzija je treća koju su napravili.- Na ovom konceptu radimo od 1990. godine. Naš prvi model izgledao je veoma bizarno i ne bi mogao da se koristi svakodnevno. To je bio znak da moramo da poboljšamo koncept kako bi leteći automobili postali integralan deo drumskog saobraćaja - kaže Tatjana Veber, portparol kompanije „Aeromobil".

Ona dodaje da su stručnjaci za avijaciju dali dobre ocene letelici, da su pohvalili dizajn, ali i tehničko rešenje transformacije.- Vozilo je napravljeno tako da koristi običan benzin za vožnju i let - kaže Veberova.Kompanija je radila testove na drumu i u vazduhu i vozilo je zasad veoma uspešno.U njemu mogu da budu dve osobe.

Aeromobil
Avion Auto
Motor rotaks 912 rotaks 912
Maks. brzina: 200 km/h 160 km/h
Min. brzina 60 km/h -
Domet 700 km 875 km
Potrošnja 15 l/h 8 l/100 km
Dužina 6 m 6 m
Širina 8,2 m 1,6 m