Slavni Francuz nadmašio je sva očekivanja i svojim je biciklom na raketni pogon dostigao brzinu od 333 km/h. Neverovatno je gledati kako ni Ferrari nije imao šanse
Francois Gissy čovjek je koji već godinama vozi vrlo neobične bicikle i to na - raketni pogon. U petak je na jugu Francuske, na stazi Le Catallet odlučio srušiti vlastiti rekord te u tome i uspeo.

Naime, njegov je bicikl na raketni pogon u samo 4,8 sekundi postigao brzinu od čak 333 km/h i - kao što je vidljivo na priloženom snimku - daleko iza sebe ostavio čak i Ferrari, piše Gizmodo.

Raketni pogon za njegovom biciklu radi švajcarska firma Exotic Thermal Engineering, a na ovom je rušenju rekorda imao čak tri. Prije nego je srušio rekord, Gissy je isprobao ispravnost opreme. U prvom je pokušaju došao do brzine od 166 km/h, u drugom 260 km/h i u trećem se više nije štedio.

Gissy upozorava da se radi o mnogo opasnijem poduvatu nego što to možda izgleda. Osim same činjenice da mora doslovno potrbuške ležati na raketnom pogonu pri suludoj brzini, Gissy kaže da staza mora biti savršeno ravna jer bi ga i najmanja nepravilnost mogla odbaciti u vazduh, prenosi RT.

Svoj bicikl izradio je sam s prijateljima, a gume mu je izradio Michelin. Svaka od njih testirana je na brzinu od 300km uz opterećenje od 100kg na sat vremena.

Ovim je poduvatom Gissy srušio vlastiti rekord - krajem prošle je godine dostigao brzinu od 285 km/h. No, kaže da će u najkraćem mogućem roku opet probati srušiti i ovaj rekord. Tvrdi da je moguće postići brzinu od 400 km/h i to za samo dvije sekunde, no za to mu treba snažniji bicikl što bi moglo biti vrlo skupo.