Reč je o satu Patek Philippe iz 1933. godine, poznatom još i kao sveti gral među satovima
Sat, koji je poznat kao najskuplji, najsloženiji, ali ujedno i najlepši sat na svetu, nedavno je prodat za 15 miliona funti (18,7 miliona evra).

Reč je o satu Patek Philippe iz 1933. godine, poznatom još i kao "sveti gral među satovima". Međutim, ono što je manje poznato jeste da sat nosi jednu vrstu prokletstva za vlasnike, a da je kletva i dalje "živa", svedoči i to da je poslednji poznati vlasnik umro svega dva dana pre aukcije, sasvim iznenada.

Samo nekoliko sati pre nego što je neimenovani kupac kupio sat, šeik Saud bin Mohamed al Tani, dosadašnji vlasnik i jedan od najbogatijih ljudi u svetu, preminuo je misteriozno u svom domu u Londonu.

Ovaj 48-godišnjak, pripadnik kraljevske porodice Katara, kupio je sat pre 15 godina za, tada neverovatnih, 11 miliona dolara. Sat je bio deo njegove neprocenjive privatne kolekcije.

I dok je njegova smrt objavljena tek nakon prodaje sata, niko još ne zna uzrok smrti. Ipak, ovaj sat ima svoju priču koja ga prati od samog nastanka.

Naime, njegov prvi vlasnik Henri Grejvs, poznati bankar, u najvećoj tajnosti ga je naručio od slavnog Pateka Filipa još davne 1925. godine. Grejvs je želeo da mu napravi "najkomplikovaniji sat na svetu", koji će imati dva lica i čak 24 dodatna podešavanja.

Jedno lice sata je trebalo da pokazuje sve Mesečeve faze, a drugo zalazak i izlazak Sunca u Njujorku. Imao je alarm, štopericu i kalendar.

Međutim, sedam meseci nakon što je Grejvs dobio sat, umro je njegov najbolji prijatelj. Nekoliko meseci kasnije njegov sin Džordž poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Da stvar bude još gora, bio je to drugi Henrijev sin koji je izgubio život na ovaj način.
Inače, tridesete godine prošlog veka bile su godine Velike depresije i Grejvs je postao meta ozlojeđenosti javnosti, jer niko nije mogao da veruje da može da razbacuje novac na takav luksuz dok narod umire od gladi.

Grejvs je počeo da sumnja da mu ovaj sat donosi samo nesreću. Dok je jednog dana bio na jahti sa kćerkom, navodno je rekao:

"Ova stvar mi ne donosi ništa osim nesreće", i krenuo da ga baci u vodu. Kćerka Gvendolin ga je sprečila u tome.

"Ne, nemoj ga bacati. Možda jednog dana poželim da ga imam", rekla mu je tada Gvendolin.

Od tada, pa nadalje, sat je uvek bio kod Gvendolin. Njen otac je izgubio interes za satove nakon ovoga. Nakon Grejvsove smrti, Gvendolin je i zvanično nasledila sat, koji je kasnije poklonila svom sinu Redžinaldu Fulertonu, koji ga je prodao jednom industrijalcu iz Ilinoisa za 200.000 dolara, što je oko milion dolara u današnjem novcu.
Sve do 1999. godine sat je bio izložen u muzeju u Ilinoisu, a zatim je prodat privatnom kolekcionaru za 11 miliona dolara.

Zapravo, tada je i došao u posed šeika Sauda bin Mohamed al Tanija. Za njega kažu da je bio jedna od najuticajnijih ličnosti u svetu umetnosti, a sat je obožavao i držao ga je u ličnoj kolekciji. Oni bliski njemu kažu da mu se svakodnevno divio.

A, njegova kolekcija je bila jedna od najvrednijih na svetu. Kažu da je posedovao sve što mu se svidelo ili što je privuklo njegovu pažnju - od slika, umetnina, pa do najskupljih automobila.

Inače, on je bio rođak trenutnog katarskog emira i u svojoj zemlji je bio zadužen za otvaranje biblioteka i muzeja. Prema podacima magazina "The Art Newspaper" on je od 1997. godine na umetnine potrošio više nego bilo koji kolekcionar u svetu.