Arteski bunari starog Zemuna

arteski bunari Zemun

 

Na mnogim mestima u Zemunu mlađi žitelji vide neke neobične naprave, najčešće na uglovima ulica, za koje teško mogu da pretpostave čemu služe.

 

 

 

 

Beogradske priče: Sibinjanin Janko "ne živi" u kuli

Gardos zemunski kej iz vazduha

 

Hroničar i pisac Branko Najhold obelodanjuje najveće zemunske zablude. Gardoš je brdo, a ne građevina na njegovom vrhu, njegovo ispravno ime je Milenijumski spomenik, Katolička crkva na pijaci nikad nije bila pravoslavni hram

 

 

 

Ulica koja je dobila ime po lekovitom bunaru u Zemun

tosin bunar

 

 U 19. veku u Zemunu je živeo grčki trgovac Teodor Apostolović Toša, koji je imao zdravstvenih problema sa očima. Jedne noći usnio je da na svom imanju treba da iskopa bunar...

 

 

Istorija Zemuna

Zemunski kej2

 

U VI milenijumu pre n.e. nosioci raznih agrarnih kultura zadržali su se u jugoistočnom Sremu i na uzdignutim lesnim terasama kraj reka(Dunav i Sava) podigli naselja zemunica(staništa u zemlji),lagumica(staništa u bregu) i poluzemunica..

 

 

Gardoš Kula iz vazduha (VIDEO)

gardos-Zemun-Beograd

 

 Gardoš je gradsko naselje i uzvišica u Beogradu, koje se nalazi na teritoriji opštine Zemun.

 

Najstarija kuca u Zemunu

Zdanje poznato kao Kafana Beli medved Zemun Zemunac

 

 Zdanje poznato kao Kafana „Beli medved“, u ulici Vasilija Vasilijevica broj 10, predstavlja najstariju kucu u Zemunu i jedini sacuvani primerak balkanske arhitekture u ovom delu grada. Ova kuca sagradena je od drveta i opeke i smatra se da potice iz 17. veka, dok je godina gradnje ostala nepoznata.