(VIDEO) SPEKTAKULARNO: Snimak eksplozije zvezde nastavlja da čudi naučnike

Svemir nikad ne prestaje da nas oduševljava i tera da preispitujemo naše ideje i znanje o njemu. U snimku koji je ovih dana postao Jutjub senzacija, vidi se eksplozija zvezde udaljene 20.000 svetlosnih godina od Zemlje, koja „pali" okolnu međuzvezdanu prašinu i stvara neverovatni svetlosni efekat.

zvezda-habl-yt-ss

 

Snimak je zapravo serija fotografija koje je napravio Habl svemirski teleskop tokom četiri godine i pokazuje eksploziju zvezde „V838 Monocerotis", piše „Hafington Post".

Ono što ovu pojavu čini još neverovatnijom je činjenica da naučnici ne umeju da objasne ovu pojavu.

– Tipična nova je normalna zvezda koja prebacuje svoj vodonik kompaktnom pratiocu, zvezdi „belom patuljku". Vodonik se gomila dok spontano ne eksplodira u nuklearnoj fuziji, poput titanske hidrogenske bombe. To ogoljava jezgro zvezde koje ima ogromnu temperaturu.

Za razliku od takvih zvezda, V838 Monocerotis nije odbacila svoje spoljne slojeve. Ona je samo porasla. Temperatura na njenoj površini je pala do te mere, da nije bila mnogo toplija od obične sijalice. Takvo ponašanje je neobično i nije ni slično klasičnoj eksploziji nove – pišu naučnici na Habl sajtu.

Iako je video ove eksplozije na internetu već nekoliko godina, tek nedavno je postao senzacija.