U saopštenju se navodi da su, 500 naoružanih policijaca uključujući specijalne jedinice policije, tokom noći, opkolili selo pošto je odbijen prvi pokušaj upada u sela tokom vikenda kada je jedan seljanin povređen, prenela je agencija AP. Niko nije povređen u najnovijem pokušaju ulaska u selo, a albanska policija je saopštila da će nastaviti obračun sa proizvođačima narkotika i "oslobodi Lazaret od kriminalaca''.

To albansko selo nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i godišnjim "izvozom" narkotika u tržišnoj vrednosti od 4,5 milijardi evra, što je polovina BDP te balkanske zemlje, navodi američka agencija.

Kilogram kanabis sative-zeljaste biljke iz porodice kanabis, kupljen na veliko u ovom selu, košta prosečno oko 350 evra po kilogramu, mada se uz "dopunsku taksu", narko-švercerima prodaju po 500 evra za kilogram na licu mesta. Velike organizovane grupe, koje raspolažu čamce i kamione, švercuju tu drogu, najčešće morskim putem u Grčku i Italiji gde ona dostiže cenu od oko 800 evra za kilogram da bi se, u proseku, u zapadnim zemljama na malo prodavala za pet evra za gram - što je 5.000 evra za kilogram.

Lazarat je selo u regionu Đirokastro na jugu Albanije i njegovim stanovnicima je uzgajanje marihuane najvažnija privredna delatnost.