zemun stadion

Stadion će biti izgrađen u Laudonovom šancu u Zemunu, kapaciteta 50.000 mesta, a vrednost izgradnje je 150 miliona evra!

Autorski tim zemunskih preduzeća „Korny“ i „Zugay“ uradio je preliminarno rešenje sportsko-poslovnog i stambenog kompleksa u Zemunu, sa posebnim osvrtom na lociranje i izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona.

– Reč je o multifunkcionalnom projektu, čija bi izgradnja obuhvatala tri faze – kaže za „eKapiju“ Vladimir Kravčuk, savetnik za strateške projekte u kompaniji „Zugay“.

zemun nacionalni fudbalski stadion

Prema njegovim rečima, autorski tim je za lokaciju budućeg stadiona predložio Laudonov šanac u Zemunu. Ova lokacija obuhvata deo Bežanijske kose ograničen Autoputem i ulicama Tošin bunar, Koruškom i Marije Bursać, te zauzima površinu od oko 60 ha.

– Lokacija je imovinski čista, budući da je reč o državnom zemljištu. Nalazi se u kanalu širokom od 100 do 200m i dugačkom oko 1.500 m, koji je dubok otprilike 25 m. Ovi parametri stvaraju uslove da se izgrade objekti uz praktično beznačajne zemljane radove – objašnjava Kravčuk.

Nacionalni fudbalski stadion u Zemunu ima bi povoljne saobraćajne veze. Udaljenost petlje autoputa Beograd-Zagreb je oko 1.500m, dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ nalazi svega desetak km od lokacije. Lokacija je povezana i sa železničkim kolosekom, odnosno udaljena je oko 1.000 m od Železničke stanice „Zemun N. Grad“. Planirane linije beogradskog metroa dodatno bi upotpunile postojeće saobraćajne veze.

zemun nacionalni fudbalski stadion04

Kravčuk ističe da je opština Zemun podržala projekat, te da je uputila Gradu predlog ovog rešenja. Osim odlične povezanosti, glavne prednosti lokacije su postojeća infrastruktura, kao i mogućnost snabdevanja objekta energijom iz geotermalnih izvora, što bi ga činilo energetski efikasnim i znatno bi doprinelo smanjenju troškova njegove eksploatacije.

Nacionalni fudbalski stadion bi mogao da primi oko 40 do 50.000 gledalaca i bio bi opremljen u skladu sa rigoroznim standardima, koje nalaže FIFA. Objekat bi imao i prateće sportske sadržaje kao što je teniski kompleks sa 12-15 terena, te oko 4 podzemnih parking nivoa.

zemun nacionalni fudbalski stadion05

Druga faza izgradnje predviđa administrativno-komercijalnu zonu sa hotelima, maloprodajnim i ugostiteljskim sadržajima, što je takođe u skladu sa FIFA standardima.

U okviru kompleksa nalazila bi se i poslovno stambena zona sa rezidencijalnim jedinicama, koja predstavlja treću fazu projekta. Dizajn celokupnog projekta radila je firma „Total Design“ arh. Gorana Todorovića.

– Stadion bi imao visoke bezbednosne mere, adekvatan prostor za igrače, medije, VIP zvanice. Obezbedio bi se dobar protok posetilaca, a višenamenski i komercijalni sadržaji osigurali bi ekonomsku isplativost projekta – navodi Kravčuk.

zemun nacionalni fudbalski stadion06

Kako ističe sagovornik, u Nacionalni fudbalski stadion trebalo bi uložiti oko 150 miliona evra, dok bi izgradnja celog kompleksa površine oko 400.000 m2 koštala oko 650 miliona evra.

Jedan od mogućih modela finansiranja je saradnja države sa investitorom, odnosno javno-privatno partnerstvo. Firme „Korny“, u vlasništvu arh. Milana Korice, i „Zugay“ vlasnika Zdravka Žugaja, trenutno su u potrazi za investitorima.

– Ako bi se obezbedilo finansiranje projekta, gradnja bi mogla da počne za 6 do 10 meseci – kaže Kravčuk i dodaje da bi na gradnji stadiona bilo angažovano oko 300 radnika.

Laudonov šanac u Zemunu dobio je ime po austrijskom generalu Ernstu Gideonu Laudeonu, koji je sa tog prostora poveo vojsku u oslobađanje Beograda od Turaka. Nakon tronedeljne ofanzive, Beograda je 1789. godine oslobođen, a najhrabriji vojnici odlikovani su Laudonovom medaljom.

Inače, SO Zemun je odluku o aktiviranju ove lokacije donela još 1990. godine, kada se prijavila na konkurs grada kojim se birala najpogodnija lokacija za izgradnju hale povodom Svetskog prvenstva u košarci.

zemun nacionalni fudbalski stadion1