komarac

 

 Ruzmarin, limun, karanfilić

U žar uglja dok pravite roštilj ubacite grančicu ruzmarina kako biste uljeze oterali sa žurke, a kao stoni asesoar postavite limun presečen napola, pa u njega pobodite karanfilić. Izgledaće lepo i širiće ugodan miris koji se nikako ne dopada insektima.

U neposrednoj blizini terase ili u balkonskim žardinjerama posadite biljke koje će vam biti efikasni saborci u borbi protiv sitnih krvopija.


Matičnjak

Matičnjak je prava legenda među biljkama koje „teraju" muve i komarce.

Eterično ulje koje sadrži širi prijatan miris, a odlično se pokazalo i u borbi protiv neprijatnih letećih stvorenja.

Ukoliko ste prekasno odreagovali, i ujeo vas je komarac, matičnjak će vam pomoći. Uberite listić i prstima na mesto ujeda iscedite sok, pa ostavite da se osuši. Svrab će nestati za nekoliko sekundi.


Lavanda

Lavanda ne samo da balkonu i terasi daje mediteranski šarm, već se svojim mirisom pouzdano bori protiv dosadnih mušica i komaraca, pa se biljka sitnih ljubičastih cvetova mora naći u vašem okruženju. Eterično ulje lavande jedino je eterično ulje koje se na kožu može nanositi u nerazređenom obliku. Intenzivna aroma koju širi nikako ne prija insektima.


Tamjanika

Ako volite egzotične biljke i pritom ste ljubitelj vrlo modernih visećih korpi, vaš izbor u borbi protiv insekata može biti tamjanika. Njena eterična ulja pobrinuće se da vas insekti zaobiđu u širokom krugu.